Monday, October 12, 2015

(Fakta-Fakta Saintifik Al-Quran Dalam Kajian Saintifik Semasa)

Oleh : Fauzana Binti Ali

PENDAHULUAN
Al-Quran adalah mukjizat kekal sebagai bukti kebenaran bahawa Muhammad ialah Rasulullah SAW. Pengekalan mukjizat al-Quran akan tetap dirasai oleh seluruh manusia hingga ke akhir zaman. Ini berbeza dengan mukjizat seketika yang hanya dirasai oleh umat sebelum kita, bahkan mukjizat yang dirasai oleh sahabat nabi, selain al-Quran.

Sebagai contoh, Nabi Nuh AS dengan mukjizat taufan dan air banjir yang hanya berlaku untuk dirasai umatnya saja. Nabi Saleh AS dengan mukjizat unta hanya berlaku untuk dirasai umatnya saja. Nabi Musa AS dengan mukjizat membelah air laut dan hanya berlaku untuk dirasai umatnya saja. Nabi Isa AS dengan mukjizat boleh menghidupkan yang mati atas izin Allah dan hanya berlaku untuk dirasai umatnya saja.

Tetapi Nabi Muhammad SAW dengan mukjizat al-Quran berlaku untuk dan dirasai seluruh umat manusia ketika dan sesudah Baginda tidak kira masa dan tempat sampai hari kiamat dan ia akan kekal dipelihara seperti ditetapkan al-Quran yang bermaksud:
"Sesungguhnya Kamilah yang menurunkan al-Quran, dan Kamilah yang memelihara dan menjaganya" (Surah al-Hijr: 9),
Dengan jaminan Allah ini, terpeliharalah kitab suci al-Quran daripada sebarang perubahan, dan bersinarlah cahayanya ke seluruh dunia.

Sejak awal manusia, kita telah berusaha untuk memahami sifat dan tempat kita di dalamnya. Dalam usaha ini untuk tujuan hidup, ramai orang telah beralih kepada agama. Kebanyakan agama adalah berdasarkan kepada kitab-kitab yang didakwa oleh pengikut mereka diberikan oleh Tuhan tanpa apa-apa bukti.

Islam adalah berbeza kerana ia adalah berdasarkan alasan dan bukti.Terdapat tanda-tanda jelas bahawa kitab Islam, al-Quran, adalah kalam Tuhan dan kita mempunyai banyak sebab untuk menyokong tuntutan ini. Terdapat fakta saintifik dan sejarah yang terdapat dalam al-Quran yang tidak diketahui oleh orang-orang di masa itu, dan hanya baru-baru ini telah ditemui oleh sains kontemporari.

Al-Quran adalah dalam gaya bahasa yang unik yang tidak boleh ditiru, ini dikenali sebagai 'Ketulenan Al-Quran’.Terdapat ramalan-ramalan yang dibuat dalam Al-Quran dan oleh Nabi Muhammad SAWyang telah pun berlaku.Terdapat banyak fakta saintifik yang terdapat dalam al-Quran, berabad-abad sebelum mereka 'ditemui' dalam bidang sains kontemporari. Adalah penting untuk ambil perhatian bahawa Al-Quran bukan kitab sains tetapi sebuah kitab 'tanda-tanda'. Tanda-tanda ini berada di sana untuk orang mengiktiraf kewujudan Tuhan dan mengesahkan wahyuNya.

Seperti yang kita tahu, sains kadang-kadang mengambil 'U Turn' di mana apa yang pernah menjadi saintifik adalah palsu beberapa tahun kemudian. Al-Quran diturunkan kepada Nabi Muhammad pada abad ke-7.Sains pada masa itu adalah primitif, tidak ada teleskop, mikroskop atau apa-apa walaupun dekat dengan teknologi yang kita ada hari ini. Orang percaya bahawa matahari mengorbit bumi dan langit telah dipegang oleh tiang besar di sudut-sudut bumi yang rata.

Dalam latar belakang ini, Al-Quran diturunkan, dan ia mengandungi banyak fakta saintifik mengenai topik-topik daripada astronomi kepada biologi, geologi kepada sosiologi.Sesetengah orang mungkin mendakwa bahawa al-Quran telah diubah sebagai fakta saintifik baru ditemui tetapi ini tidak boleh menjadi kes kerana adalah satu fakta yang didokumenkan sejarah bahawa Al-Quran terpelihara dalam bahasa asalnya.

Al-Quran telah diturunkan dan dihafal oleh orang semasa hayat Nabi Muhammad S.A.W. Salah satu salinan al-Quran yang ditulis beberapa tahun selepas kematian Nabi Muhammad S.a.w dipelihara dalam sebuah muzium di Uzbekistan. Salinan ini berusia lebih 1400 tahun dan adalah sama seperti Al-Quran Arab yang ada pada hari ini.Berikut adalah fakta-fakta saintifik yang terdapat dalam Al-Quran:

1. Penemuan lapisan atmosfera dan ozon.
Lapisan atmosfera dan ozon adalah satu lapisan yang melingkungi bumi yang peranannya sangat penting bagi kehihidupan di bumi. Dangan adanya lapisan ini, ia dapat menghancurkan sejumlah meteor, besar ataupun kecil ketika mereka mendekati bumi, atmosfera mencegah mereka jatuh terus ke bumi yang akan membahayakan makhluk di bumi.

Atmosfera juga berfungsi untuk menyaring sinar-sinar dari ruang angkasa yang membahayakan kehidupan.yang mnakjubkan, atmosfera ini hanya membiarkan agar ditembusi oleh sianr-sinar tidak merbahaya dan berguna, - seperti cahaya tampak, sinar ultraviolet tepi, dan gelombang radio. Semua radiasi ini sangat diperlukan bagi kehidupan.

Fungsi atmosfera ini juga telah dijelaskan di dalam Al-Quran; firmanNya bermaksud :“ dan Kami telah menjadikan langit sebagai bumbung yang terpelihara dan terkawal, sedang mereka (yang kafir itu) berpaling tidak memerhatikan tanda-tanda (kekuasaan Kami) yang ada padanya” (surah Al-Anbiyaa’ : 32)

FirmanNya lagi bermaksud :tidakkah kamu memperhatikan bahawa Allah telah memudahkan untuk kegunaan kamu apa yang ada di langit dan yang ada di bumi, dan telah melimpahkan kepada kami nikmat-nikmatNya yang zahir dan yang batin?...” ( surah Lukman : 20)

Seterusnya Allah SWT ada berfirman yang maksudnya :“dan demi sesungguhnya! Kami telah menjadikan di langit:, bintang-bintang (yang berbagai bentuk dan keadaan) serta kami hiasi langit itubagi orang-orang yang melihatnya” (surah Al-Hijr : 16)

Menarik deperhatikan bahawa penciptaan langit oleh Allah SWT dengan cara maha berhikmah dan bertertib semuanya itu untuk kebaikan dan faedah makhlukNya di bumi. Contohnya Ozon, Ozon (O3) merupakan sebatian yang terdiri daripada tiga atom oksigen setiap molekul. Ozon dijumpai oleh Chritian Friedrich Schonbein pada tahun 1840. Sekiranya lapisan ozon tiada, banyak kehidupan di bumi akan pupus termasuk manusia.

2. Pengembangan alam semesta.
Alam semesta ini mempunyai suatu pemulaan dan sentiasa mengembang atau mengalami perluasan secara teus menerus. Seorang ahli fizik Rusia, Alexander Friedmann, dan ahli kosmologi Belgia, George Lemaitre, secara teori menghitung dan menemukan bahawa alam semesta senantiasa bergerak dan mengembang.

Fakta ini dibuktikan juga dengan menggunakan data pengamatan pada tahun 1929 oleh Edwin Hubble, seorang astronomi Amerika, menemukan bahawa bintang-bintang dan galaksi terus bergerak saling menjauhi. Ini bermakna apabila bintang-bintang serta planet-planet saling menjauhi, tarikan gravity antara satu sama lainakan lemah. Keadaan ini menyebabkan pelanggaran antara satu sama lain.

Firman Allah SWT di dalam Al-Quran yang maksudnya :“dan langit itu Kami bangunkan dengan kekuasaan (Kami) dan sesungguhnya kami benar-benar meluaskannya.” (surah Adz-Dzariat : 47).

Kata “langit”, sebagaimana dinyatakan dalam ayat ini, digunakan di banyak tempat dalam Al-quran boleh dimaksudkan sebagai angkasa atau alam semesta. Dengan kata lain, Al-Quran menyatakan bahawa alam semesta “mengalami perluasan atau mengembang”

Alam semesta telah mengembang secara terus menerus dengan kecepatan maha dahsyat. Para ilmuwan menyamakan peristiwa mengembangnya alam semesta dengan permukaan belon yng sedang ditiup dan boleh meletup pada bila-bila masa sahaja seperti mana firmanNya yang bermaksud : “(Mengapa mereka bersikap demikian?) adakah mereka merasa aman dari didatangi azab Allah yang meliputi mereka, atau didatangi hari kiamat secara mengejut, sedang mereka tidak menyedarinya?” (surah Yusuf : 107)

3. Berbohong dan pergerakan
Ada seorang pemimpin puak yang kejam dan suka menindas bernama Abu Jahal yang hidup pada zaman Nabi Muhammad S.A.W. Allah S.W.T mendedahkan satu ayat Al-Quran untuk memberi amaran kepada beliau:

"Jangan sekali-kali berlaku derhaka! Demi sesungguhnya jika dia tidak berhenti (dari perbuatannya yang buruk itu), nescaya Kami akan menyentap ubun-ubunnya (dan menyeretnya ke dalam neraka). Ubun-ubun (orang) yang berdusta, yang bersalah." (Surah al-'Alaq : ayat 15-16)

 Allah tidak memanggil orang ini pembohong, tetapi panggilan dahinya (bahagian depan otak @ ubun-ubun) 'berbohong' dan 'berdosa', dan memberi amaran kepadanya untuk berhenti. Ayat ini adalah penting kerana dua sebab. Yang pertama adalah bahawa bahagian depan otak kita adalah bertanggungjawab untuk pergerakan sukarela. Ini dikenali sebagai lobus hadapan (frontal lobe).

Sebuah buku bertajuk 'Essentials of Anatomy and Physiology' yang mengandungi hasil penyelidikan mengenai fungsi kawasan ini menyatakan: Motivasi dan pandangan jauh untuk merancang dan memulakan pergerakan berlaku di bahagian anterior lobus hadapan, kawasan prefrontal. Bahagian otak yang bertanggungjawab untuk pergerakan dikatakan disita jika lelaki itu tidak berhenti.

Kedua, banyak kajian telah menunjukkan bahawa kawasan yang sama (lobus hadapan) ini bertanggungjawab untuk fungsi berbohong pada otak. Satu kajian sedemikian di Universiti Pennsylvania di mana sukarelawan ditanya soalan semasa soal siasat berkomputer, didapati bahawa apabila sukarelawan berbohong di sana adalah jauh peningkatan aktiviti di prefrontal dan premotor cortices (wilayah lobus hadapan).

Bahagian depan otak bertanggungjawab untuk pergerakan dan berbohong. Al-Quran menghubungkan pergerakan dan berbohong kepada area ini. Fungsi-fungsi lobus hadapan ini ditemui dengan peralatan pengimejan perubatan yang dibangunkan pada abad ke-20.

4. Lautan gelap dan ombak bertindan-tindan.
Al-Quran menggunakan gambaran untuk menyampaikan makna yang mendalam, di sini ia menerangkan keadaan orang-orang kafir sebagai:

"Atau seperti gelap gelita di lautan yang dalam, yang diliputi oleh ombak, yang di atasnya ombak (pula), di atasnya (lagi) awan; gelap gelita yang tindih-bertindih, apabila dia mengeluarkan tangannya tiadalah dia dapat melihatnya, (dan) barangsiapa yang tiada diberi cahaya (petunjuk) oleh Allah tiadalah dia mempunyai cahaya sedikit pun." (Surah an-Nuur: ayat 40)

Biasanya dianggap bahawa ombak hanya berlaku pada permukaan laut. Walaubagaimanapun pakar-pakar ilmu laut (oceanografer) telah mendapati bahawa ada ombak dalaman yang berlaku di bawah permukaan laut. Ombak ini tidak dapat dilihat dengan mata manusia, dan hanya boleh dikesan oleh peralatan pakar.

Al-Quran menyebut kegelapan di lautan yang mendalam di atasnya gelombang, di atasnya gelombang, maka awan di atas itu. Penerangan ini bukan sahaja luar biasa kerana ia menggambarkan ombak dalaman di lautan, tetapi juga kerana ia menerangkan kegelapan di lautan. Seorang manusia boleh menyelam tidak lebih daripada 70 meter tanpa peralatan bernafas.

Cahaya hadir pada kedalaman itu, tetapi jika kita turun 1000 meter ia adalah gelap.1400 tahun yang lalu tidak ada kapal selam atau peralatan pakar untuk menemui gelombang dalaman atau kegelapan di dalam lautan.

5. Reseptor kesakitan pada kulit.
Untuk masa yang lama manusia telah menganggap bahawa rasa perasaan dan sakit adalah bergantung kepada otak. Walau bagaimanapun kajian telah mendapati bahawa terdapat reseptor sakit hadir dalam kulit.Tanpa reseptor sakit, seseorang tidak akan dapat merasa sakit.

Pertimbangkan ayat berikut mengenai kesakitan:

"Sesungguhnya orang yang kafir kepada ayat-ayat Kami, kelak akan Kami masukkan mereka ke dalam neraka. Setiap kali kulit mereka hangus, Kami ganti kulit mereka dengan kulit yang lain, supaya mereka merasakan azab. Sesungguhnya Allah Maha Perkasa lagi Maha Bijaksana." (Surah an-Nisaa' : ayat 56)

Allah memberitahu orang-orang yang menolak mesej-Nya bahawa apabila mereka berada dalam neraka dan kulit mereka hangus (sehingga mereka tidak boleh merasa apa-apa kesakitan), Dia akan memberikan mereka kulit yang baru supaya mereka terus merasakan kesakitan.

Al-Quran menjelaskan bahawa sakit adalah bergantung pada kulit. Penemuan reseptor sakit pada kulit adalah satu penemuan terkini dalam bidang Biologi.

6. Kewujudan alam semesta.
Asal usul alam semesta diterangkan dalam Al-Quran dalam ayat berikut, “Dia adalah Maha Pencipta langit dan bumi”. (surah al-An’aam :101)
Maklumat yang dinyatakan dalam Al-Qur'an ini adalah satu fakta yang sangat tepat dan selari dengan penemuan sains kontemporari. Kesimpulan yang dicapai dalam bidang astrofizik hari ini ialah bahawa alam semesta, bersama-sama dengan dimensi benda dan masa, telah terhasil melalui satu letupan yang besar yang terjadi ketika masa-sifar.
Fenomena ini yang dikenali sebagai Big Bang membuktikan bahawa alam semesta telah diciptakan dari ketiadaan sebagai satu produk, dari satu letupan titik tunggal. Golongan saintifik moden percaya bahawa Big Bang adalah satu-satunya penerangan paling rasional dan fakta yang dapat dibuktikan mengenai permulaan dan asal kewujudan alam semesta. Sebelum fenomena Big Bang terjadi, tidak terdapat sebarang benda yang wujud.
Dalam keadaan tanpa sebarang kewujudan kebendaan, tenaga atau masa, dan yang mana hanya dapat diterangkan secara metafizik, semuanya ini sebenarnya telah diciptakan. Fakta ini, yang baru diketahui melalui kajian dalam bidang fizik moden, telah dinyatakan dalam Al-Qur'an 1400 tahun lalu.

7. Orbit dalam al quran
Ketika menerangkan mengenai bulan dan matahari dalam Al-Qur'an, ianya ditekankan bersama bahawa setiap satunya mempunyai laluan orbit tertentu.

“Dia yang menjadikan malam dan siang, matahari dan bulan, setiap mereka berenang di falak (tempat peredarannya).” (Surah al-Anbiya; 33)

Dalam ayat lain dinyatakan juga bahawa matahari sebenarnya bukan objek yang statik tetapi juga mempunyai orbitnya tertentu;

“Dan matahari beredar di tempat peredarannya. Demikianlah ketetapan yang maha Perkasa dan maha Mengetahui. “(Surah Yaasin;38)

Fakta yang dikemukakan dalam Al-Qur'an ini telah ditemui melalui pemerhatian astronomi hari ini. Berdasarkan kepada kiraan pakar-pakar astronomi, matahari bergerak dalam kelajuan yang besar selaju 720, 000 km sejam mengarah ke bintang Vega dalam satu orbit tertentu dalam sistem Solar Apex. Ini bererti matahari bergerak sejauh 17, 280, 000 km sejam secara anggaran.
Bersama-sama dengan matahari, dan semua planet dan satelit yang berada dalam lingkungan sistem graviti matahari (sistem solar) juga turut bergerak pada jarak yang sama. Sebagai tambahan, semua bintang dalam alam semesta adalah berada dalam satu persamaan pergerakan yang telah ditentukan.

Lanjutan hal ini, iaitu alam semesta dipenuhi dengan lintasan dan orbit telah dimaktubkan di dalam Al-Qur'an;

“Demi langit yang mempunyai jalan-jalan” (Surah az-Dzariyat;7)

Terdapat lebih kurang 200 bilion galaksi dalam alam semesta, yang mengandungi hampir 200 billion bintang setiap satu. Kebanyakan dari bintang-bintang ini mempunyai planet-planet dan kebanyakan dari planet ini mempunyai satelit.Semua objek-objek langit ini bergerak menepati orbit-orbit yang telah dicongak.

Untuk berapa juta tahun, semuanya 'berenang' melintasi orbit masing-masing dalam keseimbangan dan susunan yang sempurna bersama-sama dengan yang lain. Selanjutnya, bilangan komet yang banyak juga bergerak bersama dalam orbit-orbit yang telah ditentukan untuk mereka.

Orbit-orbit dalam alam semesta bukan sahaja dimiliki oleh jasad-jasad langit ini, tetapi juga dimiliki oleh galaksi-galaksi yang bergerak pada kelajuan yang besar dalam orbit-orbit yang telah ditetapkan. Sewaktu dalam pergerakan, tidak ada satupun objek langit ini yang memotong orbit atau bertembung dengan objek lain.

Suatu yang pasti, ketika Al-Qur'an di turunkan manusia tidak mempunyai sebarang teleskop seperti hari ini atau teknologi pemerhatian yang maju untuk memerhati jutaan kilometer ruang angkasa, dan juga tanpa pengetahuan fizik atau astronomi yang moden. Dengan hal ini, ianya suatu yang mustahil ketika itu untuk menentukan secara saintifik bahawa ruang langit 'dipenuhi dengan lintasan dan orbit' seperti yang dinyatakan dalam Al-Qur'an.
Bagaimanapun, hal ini secara jelas diterangkan kepada manusia dalam Al-Qur'an yang diwahyukan ketika itu -kerana Al-Qur'an sebenarnya adalah kalam Tuhan.

8. Bentuk sfera bumi.
"Dia menciptakan langit dan bumi dengan kebenaran. Dia membungkuskan malam atas siang dan membungkuskan siang atas malam... (Surah Az-Zumar:5)

Dalam Al-Qur'an, perkataan yang digunakan untuk menerangkan alam semesta adalah sangat penting. Kalimah arab yang diertikan sebagai 'membalut' dalam ayat di atas adalah 'takwir', dan dalam bahasa inggeris, ia bermakud 'menjadikan sesuatu membalut sesuatu yang lain, dililit sebagai satu pakaian yang terhampar. Sebagai contoh, dalam kamus arab perkataan ini digunakan untuk perbuatan membalut sesuatu mengelilingi suatu yang lain seperti mana orang yang memakai serban.

Maklumat yang diertikan di dalam ayat mengenai siang dan malam yang membalut antara satu sama lain menyatakan maklumat yang tepat mengenai bentuk dunia. Fenomena ini hanya akan menjadi benar sekiranya bumi adalah berbentuk bulat. Ini bererti bahawa di dalam Al-Qur'an, yang diturunkan di abad ke 7, bentuk sfera bumi telah di disebutkan secara kiasan di dalamnya.

Ianya harus diingat, bagaimanapun, bahawa pemahaman mengenai astronomi ketika itu melihat dunia secara berbeza. Ketika itu difikirkan bahawa bumi berbentuk dataran rata dan semua pengiraan saintifk dan penjelasan berdasarkan kepada kepercayaan ini. Ayat Al-Qur'an bagaimanapun telah memuatkan maklumat yang baru diketahui beberapa abad sebelum ini, oleh kerana Al-Qur'an adalah kalam Tuhan, perkataan yang paling tepat digunakan di dalamnya ketika menerangkan mengenai alam smesta.

9. Pemisahan langit dan bumi.
Sepotong ayat mengenai penciptaan langit dinyatakan sebagai berikut.ayat.
"dan apakah orang-orang kafir itu tidak melihat bahawasanya langit dan bumi itu keduanya dahulu adalah suatu yang padu (satu unit penciptaan), kemudian kami pisahkan antara keduanya. Dan daripada air Kami jadikan segala sesuatu yang hidup. Maka mengapakan mereka tiada juga beriman?". (Surah Al-Anbia: 30)

Kalimah 'ratq' diertikan sebagai dijahit yang bermaksud 'dikumpul bersama, dicampur' dalam kamus bahasa arab. Ianya digunakan untuk merujuk dua intipati yang berbeza yang membina suatu yang menyeluruh. Frasa 'Kami membuka jahitan; adalah perkataan fataq dalam bahasa arab dan menggambarkan bahawa sesuatu yang diwujudkan dengan membelah bahagian atau memusnahkan struktur ratq. Biji benih yang tumbuh bertunas dari tanah adalah satu contoh frasa ini.

Sekarang mari kita perhatikan sejenak ayat ini sekali lagi dengan menyimpan pemahaman ini di dalam minda. Di dalam ayat tersebut, langit dan bumi pada status pertamanya adalah berbentuk ratq. Kedua-duanya di pisahkan (fataqa) dengan kemunculan satu dari yang satu lagi. Apa yang menarik, apabila kita mengingati saat pertama fenomena Big Bang kita melihat bahawa satu titik tunggal mengandungi semua material alam semesta.

Dalam perkataan lain, setiap benda termasuk langit dan bumi yang masih belum diciptakan lagi, juga termasuk di dalam titik tunggal ini dalam keadaan ratq. Titik ini kemudiannya meletup dalam satu letupan yang besar, menyebabkan materialnya menjadi fataq dan proses ini membentuk keseluruhan struktur alam semesta.
Apabila kita membandingkan pernyataan di dalam ayat Al-Qur'an di atas dengan penemuan saintifik, kita mendapati bahawa kedua-duanya berada dalam keserasian yang sempurna di antara satu sama lain. Apa yang cukup menarik perhatian ialah penemuan ini tidak diketahui sehingga abad ke 20.

10. Rahsia Besi
Besi tidak semula jadi pada bumi. Ia tidak membentuk di bumi tetapi telah turun ke bumi dari angkasa lepas. Bunyinya mungkin pelik tetapi ia adalah benar. Saintis telah mendapati bahawa berbilion-bilion tahun lalu bumi telah terperangkap oleh meteor. Meteorit ini telah membawa besi dari bintang yang jauh yang telah meletup.

Al-Quran berkata yang berikut ini mengenai asal-usul Besi:

"... Dan Kami turunkan besi yang padanya terdapat kekuatan yang hebat dan berbagai manfaat bagi manusia...." (Surah al-Hadiid: ayat 25)
Allah menggunakan perkataan 'diturunkan' untuk besi. Adalah jelas dari ayat itu yang besi tidak merupakan bahan duniawi, tetapi telah diturunkan untuk faedah umat manusia. Hakikat bahawa besi telah turun ke bumi dari angkasa lepas adalah sesuatu yang tidak dapat diketahui oleh sains primitif abad ke-7.

KESIMPULAN
Ini hanya beberapa dari banyak lagi fakta saintifik yang terdapat dalam al-Quran. Adalah penting untuk diambil perhatian bahawa Al-Quran bukan kitab sains, tetapi ia adalah konsisten dengan sains.

Untuk mendakwa bahawa fakta-fakta saintifik dalam Al-Quran adalah disebabkan oleh kebetulan akan menjadi tidak rasional. Penjelasan terbaik adalah bahawa Allah mendedahkan pengetahuan ini kepada Nabi Muhammad S.A.W.Sama seperti Al-Quran mengandungi pengetahuan tentang dunia semula jadi, ia juga mengandungi maklumat mengenai dimensi dalaman jiwa kita.

Ia berkaitan dengan perasaan kita, kehendak dan keperluan. Al-Quran memberitahu kita bahawa kita mempunyai tujuan dalam hidup, dan bimbingan Allah akan membawa kita kepada ketenangan jiwa dalam kehidupan ini, dan syurga di akhirat kelak.

Dan bahawa penolakan ajaranNya akan membawa kepada kemurungan di dunia dan api neraka selepas kematian.

"Kami akan memperlihatkan kepada mereka tanda-tanda (kekuasaan) Kami di segenap ufuk dan pada diri mereka sendiri, sehingga jelaslah bagi mereka bahawa al-Quran itu benar, dan apakah Rabbmu tidak cukup (bagi kamu) bahawa sesungguhnya Dia menyaksikan segala sesuatu." (Surah Fusshilat: ayat 53)


Pensyarah: Abd Aziz bin Harjin
Tel: 013-400-6206, 011-1070-4212, 04-988-2701
abdazizharjin@perlis.uitm.edu.my
URL: abdazizharjin.blogspot.comNo comments:

Post a Comment