Sunday, October 18, 2015

Tajuk: Sejarah Kelahiran Dan Sumbangan Ahmed Hassan Zewail, Nobel Prize Dalam Kimia

2.0 Pengenalan
Dr Ahmed Zewail ialah seorang sainstiskelahiran Mesir yang menjadi kebanggaan masyarakat Islam.Dr Ahmed Hassan Zewail ini pernah dianugerahkan Hadiah Nobel dalam bidang fizik pada 1999. Beliau turut digelar sebagai bapa femtochemistry yang merupakan satu cabang fizik untuk mengkaji tindak balas kimia pada skala masa sangat singkat disebut sebagai femtosecond. Pencapaiannya dalam bidang sains, teknologi dan inovasi juga telah banyak membantu dalam pembangunan serta perkembangan masyarakat Mesir.

3.0 Biografi Tokoh
Dr. Ahmed Hassan Zewail lahir pada tanggal 26 Februari 1946 di Damanhur, Mesir. Beliau merupakan ilmuan kedua muslim yang menerima Nobel Prize for Chemistry pada tahun 1999. Beliau sangat menyukai matematik dan kimia sejak kecil.Kedua ibu bapa beliau menginginkannya untuk menjadi seorang profesor sejak dari kecil lagi.Selain menyukai pelajaran matematik dan kimia, beliau juga mempunyai hobi membaca dan menyukai musik.

Dr Ahmed Hassan Zewail merupakan tokoh pakar sains mesir yang juga seorang profesor Fisika dan Kimia di Caltech.Karya yang dibuatnya adalah sebuah penemuan Femtokimia iaitu sebuah kajian mengenai reaksi kimia melintasi femtoseconds yang menggunakan teknik yang digunakan sebagai pendeskripsian reaksi pada tingkat atom iaitu dengan menggunakan teknik laser ultara cepat.Hasilnya dapat diamati sebagai bentuk kehebatan tinggi dari cahaya fotografi. Antara penghargaan yang berjaya diperolehinya ialah Peter Debye Award (1996), E.Bright Wilson Award (1997), Nobel Prize for Chemistry (1999), Albert Einstain World Award of Science (2006), Davy Metal (2011) dan banyak lagi.

Beliau telah menikahi seorang ahli ubat-ubatan di Universiti Carlifornia, Los Angeles (UCLA), Dema Zewail, dan menetap di San Marino, Carlifornia bersama ke empat anaknya. Beliau juga seorang bekas Linus Pauling di bidang Fisika Kimia pada tahun 1990 di Carlifornia Institute of Technology, Pasadena.

4.0 Sejarah Kelahiran dan latar belakang tokoh

Ahmed Hassan Zewail, dilahirkan pada 26 Februari 1946 di Damanhour, Mesir dan dibesarkan di Disuq.Beliau menjalani zaman kanak-kanak yang menyeronokkan di Kota Disuq, yang merupakan rumah masjid yang terkenal, Sidi Ibrahim.Ingatannya bermula dengan hari-harinya, di sekolah persediaan Disuq ini.Beliaulah satu-satunya anak lelaki dalam keluarga tiga beradik dan dua ibu bapa yang penyayang.Impian keluarganya adalah untuk melihat beliau menerima ijazah tinggi di luar negara dan kembali semula untuk menjadi seorang profesor universiti – “di pintu bilik kajian saya, tanda diletakkan membaca, ‘Dr. Ahmed’”, kata beliau.Bapanya Hassan ialah seorang pegawai kerajaan.Ibu bapanya berkahwin selama 50 tahun, sehingga kematian bapanya pada 22 Oktober 1992.

Segala minat Dr Ahmed Hassan Zewail tertumpu kepada membaca, muzik dan beberapa sukan serta bermain backgammon.Penyanyi hebat Um Kultsum (sebenarnya dinamakan Kawkab Elsharq -penyanyi di Timur) mempunyai pengaruh yang besar ke atas penghargaan muzik beliau. Pada Khamis pertama setiap bulan mereka mendengar konsert Um Kultsum ini - "waslats" (tiga lagu) - lebih daripada tiga jam. Dalam semua tahun pengajian di Mesir, muzik angka yang unik ini memberikan kebahagiaan yang khas, dan suaranya sering di jadikan latar belakang semasa beliau belajar matematik, kimia dan lain-lain. Selepas tiga dekad dia masih mempunyai perasaan yang sama dan semangat untuk muzik beliau. Kecenderungan beliau adalah ke arah sains fizikal.Matematik, mekanik dan kimia adalah antara bidang yang memberinya kepuasan khas. Sains sosial seperti tidak menarik kerana pada masa itu banyak penekanan diletakkan pada hafalan mata pelajaran, nama-nama dan sebagainya, dan atas sebab-sebab yang tidak diketahui, fikirannya asyik bertanya "bagaimana" dan "mengapa". Ciri ini telah berterusan dari awal hidupnya.

Selepas tamat sekolah tinggi, beliau memohon untuk kemasukan ke universiti.Beliau telah dimasukkan ke Alexandria Universiti dan fakulti sains. Selepas tamat pengajian dengan Ijazah Sarjana Muda Sains, beliau telah dilantik ke kedudukan Universiti sebagai demonstator, untuk menjalankan penyelidikan ke arah sarjana dan kemudian Ph.D. ijazah, dan untuk mengajar pelajar di Universiti Alexandria. Dalam pengajaran, dia berjaya ke titik itu, walaupun belum berpangkat profesor, beliau sudah memberi "kuliah profesor" untuk membantu pelajar setiap kali selepas Profesor sudah selesai memberikan ceramah mereka. Melalui pengalaman ini beliau berkata "saya dapati pertalian dan kenikmatan menjelaskan sains dan fenomena semula jadi dengan cara yang paling jelas dan paling mudah". Dari sudut penyelidikan, beliauberjaya menyelesaikan Ijazah Sarjana Sains dalam kira-kira lapan bulan. Sebuah alat spektroskopi diperkenalkan dan beliau teruja untuk mendalami pemahaman tentang bagaimana dan mengapa spektrum molekul tertentu berubah dengan pelarut. Dia telah bersedia untuk berfikir tentang penyelidikan Ph.D. (yang dipanggil "titik penyelidikan") selepas setahun menjadi demonstator.

Profesor El Ezaby (lulusan Utah) dan Yehia El Tantawy (lulusan Penn) menggalakkan beliau untuk pergi ke luar negara untuk melengkapkan kerja penyelidikan Ph.D beliau.Malangnya, semua keinginannya menentang beliau pergi ke Amerika. Pertama, dia tidak mempunyai hubungan di luar negara. Kedua, perang 1967 baru sahaja berakhir dan saham Amerika di Mesir adalah pada nilai terendah mereka, jadi misi kajian hanya dihantar ke USSR atau negara-negara Eropah Timur. Beliau terpaksa mendapatkan biasiswa terus daripada Universiti Amerika. Selepas memohon dengan pelbagai universiti, Universiti Pennsylvania dan beberapa yang lain menawarkannya biasiswa. Masih terdapat halangan selanjutnya terhadap perjalanan beliau ke Amerika. Hal ini demikian kerana ini mengambil tenaga yang sangat besar untuk lulus halangan kawal selia dan birokrasi.

Dari sudut akedemik Dr Ahmed Hassan Zewail, beliau melanjutkan pelajaran di Universiti California, Berkeley, sebagai penyelidikan rakan-rakan IBM selepas sahaja beliau menamatkan Ph.D beliau. Zewail telah dilantik ke fakulti di Caltech pada tahun 1976 pada usia 30 sebagai penolong profesor fizik kimia. Pada tahun 1990, beliau dilantik sebagai Pengerusi Linus Pauling yang pertama dalam Kimia Fizik.Beliau menjadi warganegara kerakyatan Amerika Syarikat pada tahun 1982. Dr. Zewail telah dinamakan dan akan mengambil bahagian dalam Majlis Presiden Presiden Barack Obama Penasihat Sains dan Teknologi (PCAST), sebuah kumpulan penasihat ahli sains terkemuka di negara ini dan jurutera untuk menasihati Presiden dan Wakil Presiden dan merumuskan dasar dalam bidang sains, teknologi dan inovasi.

Beliau adalah seorang ahli sains Mesir dan beliau juga merupakan pemegang kerakyatan Amerika. Beliau adalah seorang pahlawan besar yang seluruh umat manusia telah memberi ganjaran kepadanya dengan memilih dia untuk hadiah Nobel, Dia telah memenangi hadiah Nobel dalam bidang kimia pada 1999 untuk kerja-kerja di Femtochemistry (sains yang mengkaji tindak balas kimia pada skala masa yang singkat, lebih kurang 10-15 saat, satu femtosecond) -Atomic-Scale Dynamics of the Chemical Bond Using Ultrafast Lasers. Beliau adalah seorang profesor di California Institute of Technology. Beliau adalah Linus Pauling Kerusi Profesor Kimia dan Profesor Fizik.

Beliau menerima Sarjana Muda dan Ijazah Sarjana dalam bidang Kimia dari Universiti Alexandria sebelum berpindah ke Amerika Syarikat untuk menyiapkan PhD di Universiti Pennsylvania dengan penasihat Robin M. Hochstrasser.Beliau kemudiannya telah menamatkan persekutuan pasca kedoktoran di Universiti of California, Berkeley dengan penasihat Charles B. Harris.

5.0 Sumbangan Tokoh

Zewail Ahmed menerima Hadiah Nobel dalam bidang kimia pada tahun 1999 untuk pembangunan femtochemistry. Beliau belajar atom / molekul semasa proses di mana mereka pecah atau menggabungkan bersama-sama dalam kelajuan yang lebih perlahan untuk lebih memahami apa yang sedang berlaku. Teknik ini termasuklah pengendalian kamera yang cepat dianggap sebagai kamera paling cepat di dunia kerana ia menggunakan pancaran laser dalam tempoh yang singkat. Femtoseconds (fs) adalah unit masa.Satu femtosecond bersamaan dengan 10-15 saat.Kajian ini dikenali sebagai femtochemistry.Femtochemistry menjelaskan mengapa tindak balas kimia tertentu berlaku dan juga mengapa suhu adalah faktor yang menentukan pecutan reaksi.Tindak balas kimia yang berlaku pada kelajuan yang berbeza tetapi biasanya jika suhu meningkat maka tindak balas mengambil tempat lebih cepat disebabkan oleh peningkatan dalam pergerakan.

Pertamanya molekul perlu sepakan mula mencipta reaksi. Molekul mendapat dorongan ini dari peningkatan suhu di mana ia bertindak balas lebih cepat dan bon kimia memecahkan untuk mewujudkan bon baru. Berbuka bon lama untuk membuat yang baru yang dinamakan kerajaan peralihan.Ahmed diberikan petunjuk terakhir untuk teka-teki femtochemistry.Keadaan peralihan boleh dikaji dan diperhatikan melalui gerak perlahan. Proses ini memerlukan unsur-unsur untuk dicampur sebagai rasuk molekul yang dilakukan di dalam ruang vakum. Laser A kemudian mentadbir dua denyutan. Pertama nadi pam yang kuat (bermula tindak balas) pummels masuk untuk bergerak dari satu keadaan asas kepada keadaan teruja dan kemudian siasatan nadi lemah (mengkaji apa yang berlaku) ditembak melalui untuk mencari versi berubah molekul. Dengan menandakan selang masa antara nadi pam dan siasatan nadi, seseorang boleh melihat perubahan pengalaman molekul.Ahmed secara peribadi menjalankan dua eksperimen penting yang telah dicatatkan sebagai kejayaan. Untuk percubaan iodocyanide pertama sudah terputus (ICN -> I + CN) dan ia mengambil masa 200 fs atau 2, 000-3000 saat (33, 3-50 minit). Masa sebenar keadaan peralihan itu menunjuk.Dalam percubaan kedua, pecahan natrium iodida dilihat.Ia adalah sama dengan percubaan pertama tetapi selepas nadi pam, molekul mula bergetar. Struktur molekul menjadi pelik kerana struktur elektron adalah ionik (ikatan antara dua bon dibentuk melalui pemindahan elektron) dan pada jarak yang lebih pendek ada ikatan kovalen (perkongsian sepasang elektron dengan dua atom) yang berlaku.

Oleh hal yang demikianlah beliau digelar sebagai bapa femtochemistry yang merupakan satu cabang fizik untuk mengkaji tindak balas kimia pada skala masa sangat singkat disebut sebagai femtosecond. 

6.0 Pencapaian Tokoh

Ijazah Kehormat
Oxford University, UK (1991): M.A., h.c.
American University, Cairo, Egypt (1993): D.Sc. h.c.
Katholieke Universiteit, Leuven, Belgium (1997): D.Sc, h.c.
University of Pennsylvania, USA (1997): D.Sc, h.c.
Université de Lausanne, Switzerland (1997): D.Sc, h.c.
Swinburne University, Australia (1999): D.U., h.c.
Arab Academy for Science & Technology, Egypt (1999): H.D.A.Sc.
Alexandria University, Egypt (1999): H.D.Sc.
University of New Brunswick, Canada (2000): Doctoris in Scientia, D.Sc, h.c.
Universita di Roma "La Sapienza", Italy (2000): D.Sc, h.c.
Université de Liège, Belgium (2000): Doctor honoris causa, D., h.c.

Penganugerahan beliau
Alfred P. Sloan Foundation Fellow (1978-1982).
Camille and Henry Dreyfus Teacher-Scholar Award (1979-1985).
Alexander von Humboldt Award for Senior United States Scientists (1983).
National Science Foundation Award for especially creative research (1984; 1988; 1993).
Buck-Whitney Medal, American Chemical Society (1985).
John Simon Guggenheim Memorial Foundation Fellow (1987).
Harrison Howe Award, American Chemical Society (1989).
Carl Zeiss International Award, Germany (1992).
Earle K. Plyler Prize, American Physical Society (1993).
Medal of the Royal Netherlands Academy of Arts and Sciences, Holland (1993).
Bonner Chemiepreis, Germany (1994).
Herbert P. Broida Prize, American Physical Society (1995).
Leonardo Da Vinci Award of Excellence, France (1995).
Collége de France Medal, France (1995).
Peter Debye Award, American Chemical Society (1996).
National Academy of Sciences Award, Chemical Sciences, USA (1996).
J.G. Kirkwood Medal, Yale University (1996).
Peking University Medal, PU President, Beijing, China (1996).
Pittsburgh Spectroscopy Award (1997).
First E.B. Wilson Award, American Chemical Society (1997).
Linus Pauling Medal Award (1997).
Richard C. Tolman Medal Award (1998).
William H. Nichols Medal Award (1998).
Paul Karrer Gold Medal, University of Zürich, Switzerland (1998).
E.O. Lawrence Award, U.S. Government (1998).
Merski Award, University of Nebraska (1999).
Röntgen Prize, (100th Anniversary of the Discovery of X-rays), Germany (1999).
Postage Stamp, issued by the country of Ghana (2002)
Ahmed Zewail Fellowships, University of Pennsylvania (2000–)
Highest Order of the State from United Arab Emirates, Sudan, Tunisia, Lebanon (2000–)
Ahmed Zewail Prize, American University in Cairo (2001–)
Ahmed Zewail Prize for Creativity in the Arts, Opera House, Cairo (2004–)
Zewail Foundation for Knowledge and Development, Cairo (2004–)
Ahmed Zewail Prizes for Excellence and Leadership, ICTP, Trieste, Italy (2004–)
Ahmed Zewail Award for Ultrafast Science and Technology, American Chemical Society (2005–).
Faye Robiner Award, Ross University School of Medicine, New York (2000)
Golden Plate Award, American Academy of Achievement (2000)
City of Pisa Medal, City Mayor, Pisa, Italy (2000)
Medal of "La Sapienza" ("wisdom"), University of Rome (2000)
Médaille de l'Institut du Monde Arabe, Paris, France (2000)
Honorary Medal, Universite Du Centre, Monastir, Tunisia (2000)
Honorary Medal, City of Monastir, from The Mayor, Tunisia (2000)
Distinguished Alumni Award, University of Pennsylvania (2002)
G.M. Kosolapoff Award, The American Chemical Society (2002)
Distinguished American Service Award, ADC, Washington D.C. (2002)
Sir C.V. Raman Award, Kolkata, India (2002)
Arab American Award, National Museum, Dearborn, Michigan (2004)
Gold Medal (Highest Honor), Burgos University, Burgos, Spain (2004)
Grand Gold Medal, Comenius University, Bratislava, Slovak Republic (2005)


Kepujian istimewa
King Faisal International Prize in Science (1989).
First Linus Pauling Chair, Caltech (1990).
Wolf Prize in Chemistry (1993).
Order of Merit, first class (Sciences & Arts), from President Mubarak (1995).
Robert A. Welch Award in Chemistry (1997).
Benjamin Franklin Medal, Franklin Institute, USA (1998).
Egypt Postage Stamps, with Portrait (1998); the Fourth Pyramid (1999).
Nobel Prize in Chemistry (1999).
Grand Collar of the Nile, Highest State Honor, conferred by President Mubarak (1999).

7.0 Karya Tokoh
Ahmed Hassan Zewail, pemenang Nobel (1999) dalam bidang kimia telah bekerjasama dengan 103 rakan-rakan dan telah menerbitkan 246 kertas kerja pada 1976-1994 dalam: femtochemistry, kadar tindak balas dan IVR, ulasan am, kepaduan dan optik fenomena dephasing, pepejal: resonans magnetik dan kajian optik, cecair dan sistem biologi, mod tempatan dalam molekul besar, struktur molekul dari putaran kepaduan, concentrators tenaga solar, dan kajian lain Corak penulisan termasuk: tiga kertas mengarang diikuti oleh dua mengarang, empat mengarang, salah mengarang, lima mengarang dan enam mengarang. Kerjasama tertinggi ialah dengan PM Felker, M. Dantus, dan LR Khundkar, Jurnal teras menerbitkan kertas kerja beliau ialah: J. Chem. Phys dan Alam daripada 33 saluran jurnal dan 32 bab dalam buku.

8.0 Kesimpulan

Dr Ahmed Hassan Zewail merupakan muslim pertama yang meraih penghargaan Nobel Kimia yang muncul pada tahun 1999. Beliau menyumbang kepada kimia fizikal dengan memerhatikan tindak balas dalam gerak perlahan dalam keadaan peralihan.Beliau berjaya membangunkan bidang femtochemistry, penggunaan teknik laser cepat untuk merekodkan peristiwa sebenar yang berlaku semasa keadaan peralihan dalam satu tindak balas kimia.

Ini boleh dibuktikan dapat membantu dalam bidang perubatan kerana sekarang perubatan boleh diwujudkan dengan lebih berkesan. Sumbangan beliaulah yang digunakan oleh ahli-ahli sains di seluruh dunia dalam pelbagai kajian.Beliau memulakan dari negara asing Mesir dan membuat perjalanan ke Amerika Syarikat dengan harapan untuk menjadi sesuatu yang lebih. Beliau adalah spontan dan menggenggam apa sahaja hidup menawarkannya. Di atas pencapaian yang banyak, beliau adalah seorang Islam.Banyak keberanian yang diperlukan untuk meninggalkan rumah seseorang dan mengejar perkara-perkara yang tidak mempunyai hasil yang jelas.

9.0 Bibliografi

1. Zewail, Ahmed H. (2002) Voyage through Time: Walks of Life to Nobel
2. Prize:Cairo
3. Charles W. Carey Jr. (2006) American Scientists: United State of America
4. P.M Felker (1994) A. H. Zewail: Research collaborator par excellence:Netherlands
5. Ahmed Hassan Zewail (2000) Femtochemistry: Ultrafast Dynamics of the Chemical Bond:Mesir
6. Peter Badge (2008) Nobel Faces: A gallery of nobel prize winners:British

Ustaz Abd Aziz bin Harjin
Pensyarah Tamadun Islam
Universiti Teknologi MARA Perlis
013-400-6206, 011-1070-4212
http://abdazizharjin.blogspot.com

No comments:

Post a Comment