Wednesday, October 14, 2015

Tajuk: Sumbangan Abdul Kalam, Indian Aeronautical Engineer And Nuclear

BIODATA
Nama penuh beliau ialah Dr. Avul Pakir Jainulabdeen Abdul Kalam. Dilahirkan pada 15 Oktober 1931 di Rameswaram di Tamil Nadu India. Nama bapa beliau ialah Jainulabdeen dan memiliki sebuah sampan/kapal. Manakala Ashiamma pula nama ibu beliau. Ibunya hanya bekerja sebagai suri rumah.

Beliau datang dari keluarga miskin dan mula bekerja pada usia yang muda untuk menambah pendapatan keluarganya. Setelah tamat sekolah, Kalam edarkan surat khabar bagi menambah kewangan dan menyumbang kepada pendapatan bapanya
Kalam juga dikenali sebagai saintis India yang berkhidmat sebagai Presiden ke-11 India 2002-2007. Kalam berkhidmat sebagai Presiden ke-11 India, menggantikan KR Narayanan.

PENDIDIKAN
Dalam tahun-tahun sekolah, dia mempunyai gred purata tetapi digambarkan sebagai pelajar yang cemerlang dan rajin yang mempunyai keinginan yang kuat untuk belajar dan menghabiskan berjam-jam kajian, terutama matematik. Dia hanya seorang lelaki dengan hati yang besar 'fierceful' di zaman kanak-kanak. Selepas menamatkan pendidikan sekolah di Ramanathapuram Schwartz Matrikulasi School, Kalam menghadiri Kolej Saint Joseph, Tiruchirappalli, kemudian bergabung dengan Universiti Madras, dari mana beliau lulus dalam fizik pada tahun 1954. Pada akhir kursus ini, dia tidak bersemangat tentang subjek itu dan kemudian menyesali empat tahun beliau belajar.

Beliau kemudian berpindah ke Madras pada tahun 1955 untuk belajar kejuruteraan aeroangkasa. Walaupun Kalam telah bekerja di sebuah projek kelas kanan, Dekan tidak berpuas hati dengan kekurangan kemajuan dan mengancam membatalkan biasiswa melainkan jika projek itu selesai dalam tempoh tiga hari akan datang. Beliau bekerja tanpa mengenal penat lelah menghabiskan projek beliau dan bertemu tarikh akhir, seterusnya menarik hati Dekan yang kemudian berkata, "Aku telah meletakkan anda di bawah tekanan dan meminta anda untuk menghabiskan pada tarikh akhir yang begitu sukar".

Dia terlepas peluang mencapai impiannya untuk menjadi seorang juruterbang pejuang, kerana dia di tempat kesembilan dalam kelayakan, dan hanya lapan kedudukan yang sedia di IAF. Selepas menamatkan pengajian di Madras Institute of Technology (MIT - Chennai) pada tahun 1960, Kalam menyertai Aeronautical Pembangunan Penubuhan Penyelidikan dan Pembangunan Pertahanan Bersatu (DRDO) sebagai seorang saintis.

KERJAYA
Saintis
Kalam memulakan kerjayanya dengan mereka bentuk sebuah helikopter kecil untuk Tentera India, tetapi kekal tidak yakin dengan pilihan kerja di DRDO. Kalam juga merupakan sebahagian daripada jawatankuasa INCOSPAR yang bekerja di bawah Vikram Sarabhai, ahli sains ruang angkasa yang terkenal.

Pada tahun 1969, Kalam telah dipindahkan ke Penyelidikan Pertubuhan Angkasa India (ISRO) di mana beliau merupakan pengarah projek daripada India Satelit pertama Pelancaran Kenderaan (SLV-III) yang berjaya menggunakan satelit Rohini dalam orbit berhampiran bumi pada Julai 1980. Menyertai ISRO adalah salah satu pencapaian Kalam yang penting dalam kehidupan dan dia dikatakan telah mendapati dirinya meminati apabila dia mula bekerja pada Satelit Pelancaran projek Kenderaan (SLV).

Kalam mula membangunkan projek roket diperkembangkan secara bebas di DRDO pada tahun 1965. Pada tahun 1969, Kalam mendapat kelulusan kerajaan dan memperluaskan program untuk memasukkan lebih banyak jurutera. Pada 1963-1964, beliau melawat Pusat NASA Langley Penyelidikan di Hampton Virginia, Goddard Space Flight Center di Greenbelt, Maryland dan Kemudahan Wallops Penerbangan terletak di Pantai Timur Virginia. Dalam tempoh di antara 1970-an dan 1990-an, Kalam membuat satu usaha untuk membangunkan Polar Satelit Kenderaan Pelancaran (PSLV) dan projek-projek SLV-III, kedua-duanya terbukti berjaya.

Kalam telah dijemput oleh Raja Ramanna untuk menyaksikan ujian nuklear pertama negara itu Buddha sebagai wakil TBRL, walaupun dia tidak mengambil bahagian dalam pembangunan, penyediaan tapak ujian dan senjata mereka bentuk. Pada 1970-an, tanda tempat yang telah dicapai oleh ISRO apabila Rohini-1 buatan tempatan telah dilancarkan ke angkasa, menggunakan roket SLV itu. Pada 1970-an, Kalam juga mengarahkan dua projek iaitu Projek Devil dan Projek Valiant, yang dicari untuk membangunkan peluru berpandu balistik dari teknologi program SLV yang berjaya. Walaupun penolakan Kesatuan Kabinet, Perdana Menteri Indira Gandhi diperuntukkan dana rahsia untuk projek-projek ini aeroangkasa melalui kuasa budi bicara beliau di bawah pengarah Kalam itu. Kalam memainkan peranan yang penting meyakinkan Kesatuan Kabinet untuk menyembunyikan sifat sebenar projek-projek ini aeroangkasa dikelaskan. Kajian beliau dan kepimpinan pendidikan membawa dia berpuas hati dengan kejayaan yang hebat dan prestij pada 1980-an, yang mendorong kerajaan untuk memulakan suatu program peluru berpandu maju di bawah pengarah itu. Kalam dan Dr VS Arunachalam, metallurgist dan penasihat saintifik kepada Menteri Pertahanan, bekerja pada cadangan oleh Menteri Pertahanan ketika itu, R Venkataraman mengenai cadangan untuk pembangunan serentak peluru berpandu dan bukannya mengambil peluru berpandu dirancang satu demi satu. R Venkatraman memainkan peranan penting dalam mendapatkan kelulusan kabinet untuk memperuntukkan 388 crores untuk misi itu, dinamakan Bersepadu berpandu Program Pembangunan Missile (IGMDP) dan melantik Kalam sebagai ketua eksekutif. Kalam memainkan peranan utama dalam membangunkan banyak peluru berpandu di bawah misi termasuk Agni, pelbagai perantaraan peluru berpandu balistik dan Prithvi, permukaan ke permukaan peluru berpandu taktikal, walaupun projek telah dikritik kerana salah urus, kos dan masa yang berlebihan.

Kalam merupakan Ketua Penasihat Saintifik kepada Perdana Menteri, dan Setiausaha Pertahanan Penyelidikan dan Pembangunan Organisasi dari Julai 1992 hingga Disember 1999. Pokaran-II ujian nuklear telah dijalankan dalam tempoh ini di mana beliau memainkan peranan politik dan teknologi yang intensif. Kalam berkhidmat sebagai Penyelaras Ketua Projek, bersama-sama dengan R. Chidambaram semasa fasa ujian. Liputan media Kalam dalam tempoh ini menjadikan beliau terkenal saintis nuklear di negara ini. Walau bagaimanapun, pengarah laman ujian, K Santhanam, berkata bom termonuklear telah menjadi "kebingungan" dan Kalam telah mengeluarkan laporan yang tidak betul. Kedua-dua Kalam dan R. Chidambaram menolak dakwaan tersebut.

Pada tahun 1998, bersama-sama dengan pakar kardiologi Soma Raju, Kalam membangunkan stent koronari kos rendah, dinamakan "Kalam-Raju stent". Pada tahun 2012, kedua-dua mereka, yang direka komputer tablet lasak untuk penjagaan kesihatan di kawasan luar bandar, yang dipilih sebagai "Kalam-Raju Tablet".

Presiden
Kalam berkhidmat sebagai Presiden ke-11 India, menggantikan KR Narayanan. Beliau memenangi 2002 pilihan raya presiden dengan undi pilihan raya 922. 884, melebihi 107366 undi yang dimenangi oleh Lakshmi Sahgal. Beliau berkhidmat dari 25 Julai 2002 hingga 25 Julai 2007.

Pada 10 Jun 2002, Perikatan Demokratik Kebangsaan (NDA) yang berkuasa pada masa itu, dinyatakan ketua pembangkang, India Presiden Kongres Kebangsaan Sonia Gandhi bahawa mereka akan mencadangkan Kalam bagi jawatan Presiden. Parti Samajwadi dan Nasionalis Kongres Parti disokong pencalonannya. Selepas Parti Samajwadi mengumumkan sokongannya terhadap beliau, Narayanan memilih untuk tidak mendapatkan penggal kedua di pejabat, meninggalkan medan yang jelas bagi Kalam.

Pada 18 Jun, Kalam memfailkan kertas pencalonannya di Parlimen India, disertai dengan Vajpayee dan rakan-rakan Kabinet kanan beliau.

Kalam bersama-sama dengan Vladimir Putin dan Manmohan Singh semasa kepimpinan beliau

Pengundian bagi pilihan raya presiden bermula pada 15 Julai 2002 di Parlimen dan Dewan Undangan Negeri dengan media mendakwa bahawa pilihan raya adalah urusan yang berat sebelah dan kemenangan Kalam adalah kesimpulan diketepikan. Kiraan ini telah diadakan pada 18 Julai. Kalam memenangi pilihan raya presiden dalam pertandingan yang sangat berat sebelah. Beliau menjadi Presiden ke-11 Republik India. Beliau berpindah ke Rashtrapati Bhavan selepas beliau mengangkat sumpah pada 25 Julai. Kalam adalah Presiden ketiga India telah diberi penghormatan dengan Bharat Ratna, awam tertinggi di India menghormati, sebelum menjadi Presiden. DrSarvepalliRadhakrishnan (1954) dan DrZakir Hussain (1963) adalah penerima awal Bharat Ratna yang kemudiannya menjadi Presiden India. Beliau juga adalah ahli sains pertama dan sarjana muda yang pertama untuk menduduki Rashtrapati Bhawan.

Sepanjang tempoh beliau sebagai Presiden, beliau lebih dikenali sebagai Presiden Rakyat. Dengan kata beliau, menandatangani Pejabat Bill Keuntungan adalah keputusan yang paling sukar dia telah mengambil sepanjang tempoh perkhidmatan beliau.

Kalam dikritik untuk tidak bertindak sebagai Presiden dalam menentukan nasib 20 daripada petisyen 21 rahmat. Perkara 72 Perlembagaan India memberi kuasa kepada Presiden India untuk memberikan pengampunan, menggantung dan meremitkan hukuman mati dan berulang-alik hukuman mati banduan hukuman mati. Kalam bertindak kepada hanya satu rahmat rayuan untuk tempoh 5 tahun sebagai seorang Presiden, menolak pengakuan perogol Dhananjoy Chatterjee, yang digantung selepas itu. Yang penting dalam 20 rayuan dianggap sebagai kepunyaan Afzal Guru, seorang pengganas Kashmir yang didapati bersalah konspirasi dalam serangan Disember 2001 di Parlimen India dan dijatuhi hukuman mati oleh Mahkamah Agung India pada tahun 2004. Walaupun ayat itu dijadualkan yang akan dilaksanakan pada 20 Oktober 2006, tindakan yang belum selesai pada pengakuan rahmat menyebabkan beliau meneruskan berturut-turut mati.

Kalam didapati bersalah melanggar perlembagaan sumpah jawatannya oleh Mahkamah Agung India untuk mengenakan pemerintahan Presiden di negeri Bihar pada 23 Mei 2005. Walaupun dia dilindungi daripada pendakwaan dan hukuman sepanjang tempoh presiden di bawah Perkara 361 Perlembagaan, beliau bertanggungjawab terhadap pendakwaan dan hukuman selepas penggal presiden kerana melanggar perlembagaan dan atau mengabaikan perlembagaan India.

Pada akhir tempoh, pada 20 Jun 2007, Kalam menyatakan kesediaannya untuk mempertimbangkan penggal kedua di pejabat dengan syarat ada kepastian tentang kemenangannya pada tahun 2007 pilihan raya presiden. Walau bagaimanapun, dua hari kemudian, beliau mengambil keputusan untuk tidak bertanding pilihan raya Presiden lagi menyatakan bahawa dia mahu mengelakkan melibatkan Rashtrapati Bhavan dari mana-mana proses politik. Dia tidak mendapat sokongan daripada pihak-pihak Kiri, Shiv Sena dan UPA juzuk untuk menerima mandat yang diperbaharui.

Hampir tamat jangka Presiden PratibhaPatil ke-12, yang tempoh berakhir pada 24 Julai 2012, laporan media pada bulan April mendakwa Kalam berkemungkinan dicalonkan untuk penggal kedua. Selepas laporan, rangkaian sosial laman web adalah sibuk dengan aktiviti meluaskan sokongan bagi pencalonannya. BJP berpotensi disokong pencalonan, dengan mengatakan bahawa parti itu akan memberi sokongan mereka jika Trinamool Kongres, Samajwadi Parti dan Kongres Kebangsaan India mencadangkan namanya untuk presiden 2012 pilihan raya. Hanya sebulan menjelang pilihan raya, Mulayam Singh Yadav dan Mamata Banerjee juga melahirkan sokongan kepada Kalam dan mendedahkan bahawa kedua-dua mereka akan mencadangkan nama-Nya. Hari selepas menyatakan sokongan, Mulayam Singh Yadav menarik diri, meninggalkan Mamata Banerjee sebagai penyokong bersendirian. Pada 18 Jun 2012, Kalam enggan bertanding presiden 2012 suara selepas banyak spekulasi.

KARYA
Dalam bukunya India 2020, Kalam amat menyokong pelan tindakan untuk membangunkan India sebagai kuasa besar pengetahuan dan sebuah negara maju menjelang tahun 2020. Beliau menganggap kerja-kerja mengenai program senjata nuklear India sebagai satu cara untuk menyatakan tempat India sebagai kuasa besar pada masa hadapan. Dalam hal ini dia berkata:

Saya telah mengenal pasti lima kawasan di mana India mempunyai kecekapan teras untuk tindakan bersepadu: (1) pertanian dan pemprosesan makanan; (2) pendidikan dan penjagaan kesihatan; (3) teknologi maklumat dan komunikasi; (4) infrastruktur, boleh dipercayai dan kualiti kuasa elektrik, pengangkutan permukaan dan infrastruktur untuk semua kawasan di negara ini; dan (5) berdikari dalam teknologi kritikal. Lima bidang adalah rapat yang saling berkaitan dan jika maju dengan cara yang tersusun, akan membawa kepada makanan, ekonomi dan keselamatan negara.

Dilaporkan bahawa, terdapat permintaan yang besar di Korea Selatan untuk versi terjemahan buku-buku yang dikarang oleh beliau.

Kalam terus mengambil minat aktif dalam perkembangan lain dalam bidang sains dan teknologi. Beliau telah mencadangkan program penyelidikan untuk membangunkan bio-implan. Beliau adalah seorang penyokong Open Source lebih penyelesaian proprietari dan percaya bahawa penggunaan perisian percuma secara besar-besaran akan membawa manfaat teknologi maklumat kepada lebih ramai orang.

ANUGERAH

Hari jadi ke-79 APJ Abdul Kalam telah diiktiraf sebagai Hari Dunia Pelajar oleh PBB. Beliau juga telah menerima ijazah doktor kehormat daripada 40 universiti. Kerajaan India telah memuliakan dia dengan Padma Bhushan pada tahun 1981 dan Padma Vibhushan pada tahun 1990 untuk kerja-kerja dengan ISRO dan DRDO dan peranannya sebagai penasihat saintifik kepada kerajaan. Pada tahun 1997, Kalam menerima penghormatan awam tertinggi di India, Bharat Ratna, atas sumbangan besar dan berharga untuk penyelidikan saintifik dan pemodenan teknologi pertahanan di India. Pada tahun 2005, Switzerland mengisytiharkan 26 Mei sebagai hari sains untuk memperingati lawatan Kalam di negara ini. Pada tahun 2013, beliau merupakan penerima Von Anugerah Braun daripada Persatuan Angkasa Negara "untuk mengenali kecemerlangan dalam pengurusan dan kepimpinan untuk projek ruang yang berkaitan.

Tahun dan anugerah yang diperolehi:

2014 Doktor Sains Edinburgh University, UK
2012 Doktor Undang-undang (Honoris Causa) Simon Fraser University
2011 IEEE Kehormat Keahlian IEEE
2010 Doktor Teknik Universiti Waterloo
2009 Doktor Kehormat Universiti Oakland
2009 Hoover Pingat ASME Foundation, USA
2009 Antarabangsa von Kármán Wings Anugerah California Institute of Technology, Amerika Syarikat
2008 Doktor Kejuruteraan (Honoris Causa) Universiti Teknologi Nanyang, Singapura
2007 Raja Charles II Pingat Royal Society, UK
2007 Doktor Kehormat Sains Universiti Wolverhampton, UK
Pusat Penyelidikan 2000 Anugerah Ramanujan Alwars, Chennai
1998 Anugerah Veer Savarkar Kerajaan India
1997 Indira Gandhi untuk Anugerah Kebangsaan Kongres Kebangsaan Integrasi India
1997 Bharat Ratna Kerajaan India
1994 Distinguished Fellow Institut Pengarah (India)
1990 Padma Vibhushan Kerajaan India
1981 Padma Bhushan Kerajaan India

Buku-buku dan dokumentari
1988 Perkembangan Mekanik Bendalir dan Angkasa Teknologi oleh APJ Abdul Kalam dan Roddam Narasimha; India Akademi Sains,
1998 India 2020: Satu Wawasan untuk Alaf Baru oleh APJ Abdul Kalam, YS Rajan; New York,
1999 Sayap api: An Autobiography oleh APJ Abdul Kalam, Arun Tiwari; Universiti Press,
2002 Minda dinyalakan: Menjayakan Kuasa Dalam India oleh APJ Abdul Kalam; Viking,
2014 The Sparks bercahaya oleh A P J Abdul Kalam, oleh; Punya Publishing Pvt Ltd,
2005 Misi India oleh APJ Abdul Kalam, Lukisan oleh Manav Gupta; Penguin Books,
2007 Pemikiran Inspirasi oleh A P J Abdul Kalam; Rajpal & Sons,
Roh waja oleh A P J Abdul Kalam; Rajpal and Sons Publishing
Membayangkan yang Nation Diperkasakan oleh APJ Abdul Kalam dengan ASivathanu Pillai; Tata McGraw-Hill, New Delhi
2011 Anda Adakah Born To Blossom: Ambil Journey saya Beyond oleh APJ Abdul Kalam dan Arun Tiwari; Ocean Buku,
2012 Turning Points: Perjalanan melalui cabaran dengan APJ Abdul Kalam; Harper Collins India,
2011 Sasaran 3 Billion "oleh APJ Abdul Kalam dan Srijan Pal Singh; Disember Penerbit Penguin Books.
Perjalanan saya: Transformasi Dreams ke dalam Tindakan oleh APJ

CADANGAN DAN KESIMPULAN
Dengan itu, dapatlah kita simpulkan bahawa ilmu pengetahuan amat penting dalam kehidupan seorang muslim. Ketokohan Abdul Kalam dalam bidangnya menyebabkan nama beliau sering disebut sebagai salah seorang tokoh Islam yang terhebat, malah disanjungi oleh pelbagai pihak bukan sahaja yang beragama Islam, malah yang berlainan agama juga.

Akhir sekali, Sains dan teknologi adalah satu bidang yang amat penting dalam kehidupan manusia. Hal ini sememangnya tidak dapat disangkal lagi. kebergantungan manusia kepada sains dan teknologi hari ini begitu ketara sehingga sukar membayangkan kehidupan manusia tanpa sains, oleh yang demikian, para saintis perlulah mengkaji bedasarkan Al-Quran supaya sains dan teknologi tidak terpesong dari agama Islam

Ustaz Abd Aziz bin Harjin
Pensyarah Tamadun Islam
Universiti Teknologi MARA Perlis
013-400-6206, 011-1070-4212
http://abdazizharjin.blogspot.com

No comments:

Post a Comment